--- DURAKLI KÖYÜ ---


YERİ VE DURUMU HAKKINDA ÖN BİLGİER :

Duraklı köyü,Uşak ili Karahallı ilçesine bağlı bir yerleşim birimidir. Köy nüfusu 300 olup hane sayısı 75 tir. Deniz seviyesinden uzaklığı 930 metredir. Köyün Karahallı’ya uzaklığı 9 km, Uşak iline ise kestirme yoldan uzaklığı 45 km dir.
Kuzeyinde Banaz çayı ve Alfaklar köyü, güneyinde Külköy, doğusunda Coğuplu köyü, batısında ise Paşalar ve Kavaklı köyleri bulunmaktadır.
Köy ile ilçe merkezi arasında ulaşım asfalt bir yolla sağlanmakta olup mevcut yol yaz kış açık durumdadır.
Ancak Duraklı ile Külköy arasındaki yol kısmının tamir edilmesi gerekmektedir.
Duraklı köyü düz bir arazi üzerine kuruludur. Köyde karasal bir iklim hüküm sürmekte ve yağışa bağlı tarım yapılmaktadır. Köyün geçim kaynağı dokumacılık ve hayvancılıktır. Köy birinci derece de Karahallı ilçesinin etkisi altındadır. Köyün kadostro çalışmaları GPS destekli bilgisayar ortamında yapılmıştır.
Duraklı köyünün kuruluş tarihi ve adının nereden geldiğine dair kesin bir bilgiye ulaşılmamıştır. Yaptığımız tarihi araştırmalar da,Duraklı’nın 1838,1846 ve 1898 yıllarında Uşak kazasına bağlı bir köy olduğu görülmektedir. Gene 1898 yılında yapılan bir sayımda köyün 28 hane ve 163 nüfuslu olduğu görülmektedir. Bu arada köy camisinin yapım tarihinin 1800 yılı çivarında olduğu ve köyün İpekyolu üzerinde olduğu öğrenebiliyoruz.

SU VE ELEKTRİK DURUMU:
Köyün içme suyu Külköy ile beraber kullanılmakta olup Bekir Ali deresinden gelmektedir. Köyün içme suyu yeterlidir. Köy civarında 200 metre derinlikten su çıkarılmaktadır. Köyün elektrik enerjisi ulusal enerji sisteminden sağlanmakta olup yeterli ve sorunsuzdur.

SAĞLIK:

Nüfus azlığı nedeniyle köyde sağlık ocağı bulunmamaktadır. Köy halkı sağlık kontrolü ve hastalık halinde Karahallı ilçesine gitmektedir.


SOSYAL VE EĞİTİM DURUMU:

Köyde tek derslikli bir okul bulunmaktadır.Külköy ilk öğretim okuluna bağlı bu okulda 1.2.ve 3.sınıf öğrencileri eğitim görmekte olup bir öğretmen görev yapmaktadır. Köyde okula ait 2 lojman bulunmaktadır. Köyden taşımalı eğitim nedeniyle Külköy ve Karahallı ilçesine 45 öğrenci gitmektedir. Köyün okuma ve yazma oranı % 95 tir. Köyden yetişenler arasında 1 savcı, 1 binbaşı, 1 astsubay, 1 öğretmen ve 2 memur bulunmaktadır. Köy halkı sosyal açıdan çevredeki köylerle benzerlik gösteren bir yapıdadır. Köy halkı birinci derecede Karahallı ilçesinin etkisi altındadır.


HAYVANCILIK:

Köyde yaklaşık 30 aile hayvancılık yapmaktadır. Köyde 200 civarında küçük baş hayvan bulunmaktadır. En fazla hayvana sahip bir ailede 200 havyan mevcuttur. Hayvancılık genel olarak yetiştirme amaçlı olarak yapılmaktadır.

TARIM:

Duraklı köyü civarında bulunan arazide yağışa bağlı tarım yapılmaktadır. Köy arazisi genel olarak parçalı ve taşlıklı olup tarım için 5. sınıf bir araziye sahiptir.
Köy civarı tepelerde yüksek kaliteli ve yüksek rezervli mermer yatakları bulunmaktadır. Söz konusu mermer ocakları özel sektör marifeti ile çalıştırılmakta olup bu mermerler yurt dışına ihraç edilmektedir.
Köy civarında 300 dönüm palamut korusu bulunmaktadır. Yakın tarihlerde 60 dönümlük bir alana çam ağacı dikilmiştir. Köy civarında bulunan toprakların 500 dönümünde bağcılık yapılmaktadır. Yetiştirilen üzümlerin bir kısmı köy halkının kendi ihtiyacı için kullanılırken bir kısmı şaraplık olarak satılmaktadır.
Köyde yetiştirilen üzüm çeşitlerinden, Çekirdeksiz, Aydın karası, Tilki Kuyruğu ve Mevlana tipi üzümlerin meşhur olduğu söylenmektedir.
Köy civarı tarlalarda ise toprak özelliği ve yağış şartları nedeniyle buğday,arpa,pamuk, nohut ve haşhaş tarımı yapılmaktadır. Köy dışında bulunan ve sulu tarımın yapıldığı Duraklı deresi mevkisinde genel olarak bağcılık ve meyvecilik yapılmaktadır.Çevrenin en iyi sebze ve meyvesi burada yetiştirilmektedir. Duraklı deresi bol su kaynakları,temiz ve bakir haliyle tam bir doğa harikası olarak korunmaktadır.

GEÇİM KAYNAKLARI:

Köy halkının büyük çoğunluğu geçimini dokumacılıkla sağlamaktadır. Köy içinde 130 adet Rus Sulzer’i olarak bilinen dokuma tezgahı bulunmaktadır.
Ayrıca köy içinde 5 adet dokuma atölyesi bulunmaktadır. Üretimin tamamı fasondur. Hali hazırda çevrede olduğu gibi köyde de dokuma sektörü büyük bir durgunluk içindedir.


DİĞER KONULAR;

Duraklı köyü çok zengini ve çok fakiri bulunmayan orta halli bir köydür. 1977 yılına kadar tarım ve hayvancılıkla geçinen köy halkı bu tarihten itibaren dokumacılığa başlamıştır. Halen köyde çok sayıda ekmeli bulunmaktadır.Köy camisi yenilenmiş olup kadrosu tamdır. Köyde muhtarlık hizmet binası, 2 kahve ve 2 bakkal bulunmaktadır. Eski yıllardan kalma 3 adet köy odası mevcut olup halen kullanılmamaktadır. Gene eski yıllarda köyde bir futbol kulübü varken bu gün nüfus azlığı nedeniyle kapalıdır. Gene 30 yıl öncesine kadar köyde gençler arasında cirit müsabakalarının yapıldığı belirtilmiştir.

Duraklı Deresi mevkisinde 50 adet yazlık ev bulunmaktadır. Derede avlanan balıkların çok lezzetli olduğu bilinmektedir.
Köyün Yaka mevkisinde Kara dede isimli bir yatırın bulunduğuna inanılmakta olup burası yağmur duası,dilek  ve adak için ziyaret edilmektedir.Burada Rafet Zora eşi Ayşe Zora adına yaptırılmış akar bir çeşme bulunmaktadır. Köyde ahşap işleme ağırlıklı eski bir cami mevcut olup yıkılmaya ve çürümeye terkedilmiştir.
Duraklı Mezarlığı olarak bilinen yerde çok sayıda eski mezar bulunmaktadır. Müslüman kabristanı olarak bilinen bu yere en az 90 yıldır cenaze defnedilmemiştir. Bu mezarlık hakkında kesin ve doğru bir bilgi bulunmamaktadır. Köyün en önemli adeti ise düğünlerin  Cumaya denk gelen  günleri tertiplenen Unduz eğlencesidir. Unduz eğlencesinde gençler kendi aralarında eğlenir ve oğlan evine bayrak dikme töreni yapılırmış.

MUHTAR : Akif Kaya
AZALAR : Himmet Deli, Kudret Görel, Ömer Acar, M.Ali Görel

Köyün Kalabalık Aileleri; Göçler, Karahallı Ümmetler, Ömerler ve Demirler’dir

KÖYÜN İHTİYAÇLARI :
Kanalizasyon, sağlık ocağı ve yol bakım-onarımı olarak belirtilmiştir.

 
Araştırma: Mehmet ÇOLAK
 

 

 

   
 
Anasayfa  |  Gazetemiz  |  Haber - Duyuru  |   Kuruluş Hikayemiz   |  Vakıf Gayesi   
|  Karahallı Yönetim  |   Lehçemiz - Şivemiz   |  Mahalleler - Köyler  
|  Sülale isimleri   |    Fotoğraf Galerisi| İletişim